Nie tylko rzeżucha: przewodnik po pysznych i zdrowych kiełkach

Przyroda budzi się do życia i z każdym dniem w naszym otoczeniu pojawia się coraz więcej zieloności… Zamiast jednak niecierpliwie czekać, aż na grządkach wyłonią się soczyste warzywa, lepiej sięgnąć po inne, równie dobre – a często lepsze! – źródło zielonych witamin. Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa, którą każdy z nas może wyhodować na kuchennym parapecie. Jak hodować kiełki i które z nich szczególnie warto na stałe włączyć do swojego jadłospisu? Oto nasze małe kompendium wiedzy o kiełkach!

Kiełki – dlaczego warto je jeść?

Choć kiełki roślin są niezwykle zdrowe, wciąż nie cieszą się u nas taką popularnością, jak np. w Chinach czy w krajach arabskich, gdzie od wieków stanowią ważny składnik wielu potraw. Nasza aktywność na tym polu zazwyczaj ogranicza się do wysiania rzeżuchy w przeddzień Wielkanocy – i to głównie w celach dekoracyjnych. Wiele w ten sposób tracimy!

Okazuje się bowiem, że kiełki, które może wyhodować nawet największy ogrodniczy laik, są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Witaminy A, B, C, E, H, selen, cynk, potas, wapń, żelazo magnez – to tylko początek długiej listy cennych składników odżywczych, które w nich znajdziemy. Warto przy tym wiedzieć, że młode kiełki roślin zawierają znacznie więcej drogocennych składników odżywczych niż warzywo, które później z nich wyrasta – np. kiełki brokuła zawierają 40% więcej witamin niż sam brokuł! Dlaczego? To proste – w świeżym pędzie koncentrują się wszystkie najlepsze cechy danej rośliny.

Kiełki rzodkiewki czy kiełki brokuła – które wybrać?

Które kiełki wybrać – brokuła czy rzodkiewki? Dylemat najlepiej rozwiązać w sposób najprostszy – zdecydować się na jedne, i drugie! Jeśli chodzi o smak to możemy liczyć na dużą różnorodność – np. kiełki rzodkiewki bardzo przypominają w smaku samą rzodkiewkę, a kiełki brokuła są dość wyraziste i pikantne. W temacie czasu wzrostu i wartości odżywczych panuje jeszcze większa różnorodność. Do najpopularniejszych kiełków należą:

  • Rzeżucha – z którą do czynienia miał zapewne każdy, choćby w szkole. Rzeżucha kiełkuje szybko – można ją zajadać już po 4-5 dniach od wysiania. Jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy PP, a także magnezu, potasu i niezbędnej dla pięknego wyglądu włosów, skóry i paznokci siarki.
  • Kiełki rzodkiewki. Nasiona na kiełki rzodkiewki przypominają nieco kaszę gryczaną. Na ich wzrost trzeba poczekać nieco dłużej – nawet do tygodnia. Trzeba przy tym pamiętać o regularnym nawadnianiu ich podłoża. Kiełki rzodkiewki są grubsze i bardziej masywne niż rzeżucha. Zawierają mnóstwo cynku, a poza tym witaminę C i PP oraz magnez i wapń.
  • Kiełki brokuła. Nasiona brokuła są malutkie i bardzo ciemne. Kiełkują szybciej niż rzodkiewka – powinny być gotowe do spożycia po około 5 dniach. Wyróżniają się przede wszystkim niezwykle wysoką zawartością sulfofranu, który poleca się w profilaktyce nowotworów. Zawarte w kiełkach brokuła substancje obniżają też ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom układu krwionośnego.
  • Kiełki słonecznika. Należy sadzić łuskane ziarna, które już po 2-3 dniach dadzą krótkie, różowawe pędy o lekko orzechowym smaku. Są nieocenionym źródłem fosforu i wapnia, zawierają też sporo miedzi i cynku. Co ważne, dostarczają też organizmowi rzadko występującej w innych roślinach witaminy D.
  • Kiełki soczewicy. Delikatne w smaku, wzrastają podobnie do wspomnianych przed chwilą kiełków słonecznika. Znajduje się w nich bardzo dużo kwasu foliowego, a poza tym witaminy C, E, wapnia, żelaza, fosforu i miedzi. Są chrupiące i dobrze pasują jako dodatek do sałatek.

Smacznego i… na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek