Składniki:
- 260 g mąki TABLIER BLANC
- 150 g płatków owsianych
- 100 g cukru
- 50 g cukru trzcinowego TEVA
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
- 250 g masła WM
- Dżem borówkowy DOUCEUR DU VERGER
- Dżem truskawkowy DOUCEUR DU VERGER
- Dodatkowo olej rzepakowy, lub kokosowy, do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić.
- Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić).
- Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, do każdego wgłębienia. Następnie delikatnie ugnieść.
- Na środek nałożyć po łyżce dżemu. Można zrobić połowę ciastek z dżemem borówkowym, a drugą połowę z dżemem truskawkowym.
- Krusząc ciasto w dłoniach, posypać delikatnie ciastem wokół dżemu.
- Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż dżem zacznie bulgotać, a ciastka nabiorą złotego koloru.
- Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić na kilka minut. (Od razu po wyjęciu z pieca, ciastka będę miękkie.
- Nożem obrysować ciastka po okręgu, delikatnie podważyć i wyjąć.
- Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Z przepisu powinno wyjść około 24 ciastek, dlatego trzeba je upiec w dwóch turach.