Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 jajka POLSKA KURKA
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej BIO VILLAGE
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 250 g serka mascarpone LES CROISES
- 200 g śmietany kremówki 36%
- skórka starta z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 kiwi do przełożenia ciasta
- Dowolne owoce do dekoracji: kiwi, borówki, truskawki
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- Szpinak przełożyć do garnka. Podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Około 2 minut. Następnie szpinak zmiksować na gładki mus.
- Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawać olej, łyżka po łyżce. Dodać szpinak i zmiksować tylko do połączenia.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników.
- Masę przelać do przygotowanej wcześniej blachy i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Z ciasta odkroić wierzch (około 1/3 ciasta). Zieloną część ciasta pokruszyć i odstawić.
- Przygotować krem: Mascarpone ubić przez około 30 sekund. Dodać śmietankę, cukier i skórkę z cytryny. Ubijać dalej do uzyskania puszystego kremu.
- Dolną część ciasta przełożyć kremem. Na kremie ułożyć plasterki kiwi i przykryć okruchami ciasta.
- Udekorować ulubionymi owocami.