Kotleciki rybne

Składniki:
  • 700 filetów z dorsza PECHE OCEAN
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 liść laurowy RUSTICA
  • 2 cebule
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • pieprz RUSTICA
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka musztardy Dijon RUSTICA
  • 2 łyżki kaparów RUSTICA
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek KWINTENENCJA SMAKU
  Składniki na ziołowy sos:
  • 1/2 szklanki majonezu RUSTICA
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego DELISSE
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ugnieść.
  2. Dorsza oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. 1 cebulę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka. Dodać liść laurowy i filety z dorsza. Zalać wodą, tak, żeby tylko przykryła rybę. Przykryć pokrywką. Zagotować , zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż ryba będzie miękka. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane filety ryby na talerz. Zostawić do przestudzenia, a następnie rozdrobnić w dłoniach.
  3. W dużej misce ubić jajka. Dodać pieprz, sól, skórkę i sok z cytryny, musztardę, kapary, posiekaną natkę, kolendrę i szczypiorek. Cebulę posiekać drobno i dodać do składników. Wymieszać. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałki ryby, oraz bułkę tartą i dokładnie  wymieszać wszystkie składniki.
  4. Masę podzielić na 10 równych części a następnie uformować kotlety. Kotleciki rybne odłożyć do lodówki na około godzinę (lub dłużej) żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kotleciki rybne i z wierzchu posmarować je grubą warstwą oliwy z oliwek.
  6. Kotleciki piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
  7. Sos ziołowy. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno posiekane zioła, przyprawić solą.
  8. Kotleciki rybne serwować z sosem ziołowym i ulubioną surówką.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek