Składniki:
Ciasto
- 600 g miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE
- 300 g cukru trzcinowego TEVA
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka otarta z pomarańczy
- 200 g mąki
- 400 g fig suszonych TABLIER BLANC
- 100 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
- 300 g migdałów łuskanych TABLIER BLANC
- 200 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
- 1 szklanka białego słodkiego wina
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie, orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
- Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na tortownicę przelać ciasto.
- Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
- Przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący.
- Po wystudzeniu udekorować lukrem.