Pilaf z jagnięciną, dynią i morelami

Składniki:
  • 1 saszetka (100g) ryżu basmati Comptoir du Grain Wiodącej Marki
  • 200g mielonego mięsa jagnięcego
  • mały kawałek dyni (ok. 200g)
  • ¼  szkl. suszonych moreli Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • ¼ szkl. rodzynek Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • ½ łyżeczki utartych ziaren kolendry
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Nid d’Abelle Wiodącej Marki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Rustica Wiodącej Marki
  • 1 kostka bulionu warzywnego Wiodącej Marki
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz Wiodącej Marki (do smaku)
  • sok z ½ limonki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
  1. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć miąższ na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Morele pokroić w paseczki.
  3. Ryż basmati przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do ocieknięcia.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku.
  5. Jogurt przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim mielone mięso (aż całkowicie się zetnie ok. 3-4 min.). W trakcie smażenia dodać kumin i utarte ziarna kolendry, a pod koniec smażenia wmieszać łyżkę miodu.
  7. Przełożyć mięso do miski i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju – wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić (ok. 2 min.), po czym dodać czosnek, a po chwili ryż i krótko przesmażyć.
  8. Zalać 1 szkl. (250 ml) bulionu, przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu ok. 5 min.
  9. Wmieszać rodzynki i pokrojone morele, i dalej gotować, aż do momentu, gdy ryż stanie się miękki, a płyn całkowicie zostanie wchłonięty (ok. 5 min.). W razie potrzeby podlewać pozostałym bulionem. Na koniec (ok. 2 min. przed końcem) dodać startą dynię. Wcisnąć sok z ½ limonki, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać natkę pietruszki.
  10. Podawać ciepłe z dodatkiem jogurtu.

 

Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek