Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- biała część pora
- 2 jajka POLSKA KURKA
- 1 jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 2 buraczki
- 300 g filetów śledziowych z oleju RONDE DES MERS
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego RUSTICA
- 1 szklanka majonezu RUSTICA
- 2 łyżeczki musztardy dijon RUSTICA
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
- W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo
- Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
- Filety śledziowe odsączyć z zalewy. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny i octem jabłkowym i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie śledzie dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.
- Podawać z ulubionym pieczywem.