- 12
- 2 godziny
Składniki:
- Ciasto kruche bezglutenowe CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
- 600 g buraczków
- 2 czerwone cebule
- ¾ szklanki octu balsamicznego BIO VILLAGE
- 1 łyżka cukru
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 200 g sera koziego LES CROISES
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy dijon RUSTICA
- 100 g świeżej rukoli
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto wyłożyć na formę i docisnąć palcami do brzegów. Na dnie ciasta za pomocą widelca zrobić dziurki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec około 20 minut. A następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
- Buraczki ugotować. Ugotowane buraki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelnię dodać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, oprószyć solą i gotować na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodać buraczki i gotować 2 minuty. Dodać ocet balsamiczny, cukier i tymianek. Gotować kilka minut do zredukowania octu. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać razem jajka, śmietankę, mleko, musztardę i gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na ugotowany spód tarty wyłożyć buraczki. Ułożyć plastry sera koziego, zalać masą jajeczną. Piec 40 minut.
- Upieczoną tartę podawać z rukolą.