Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 5 łyżek oliwy z oliwek RUSTICA
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 5 pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego TURINI
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 laska cynamonu
- 2 liście laurowe RUSTICA
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- Kuleczki ziemniaczane POM’LISSE
Sposób przygotowania:
- Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
- W międzyczasie obrać marchewki i pietruszkę. Pokroić na plasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Następnie warzywa przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
- Kuleczki ziemniaczane przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z wołowiną.